Araç satın almayı düşünenler veya araç sahibi olanların özellikle, ikinci el araç alımlarında sıklıkla kullandığı bilgi sistemine verilen isim Tramer olarak adlandırılır. Tramer sistemi üzerinden aracın sigorta, kaza, hasar kayıtları ve poliçeleri görüntülenebilir.

Tramer Nedir? Tramer Sorgulama Nasıl Yapılır?

Özellikle ikinci el araç satın almayı düşünen kullanıcının sahip olduğu Tramer Nedir? Tramer Kaydı Nedir? Tramer Sorgulama Nasıl Yapılır? gibi birçok sorunun cevabını sizler için bu yazımızda özetledik.

Tramer Nedir?

Araç alıcıların neredeyse ilk aklına gelen soru Tramer Nedir? sorusudur. Tramer, aracın tüm sigorta bilgilerinin depolandığı veri sistemidir. Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi kurumunun kısaltması olan Tramer sistemi üzerinden aracın tüm sigorta bilgilerini görüntülemek mümkündür. Tramer sorgulama olarak nitelendirilen işlem sayesinde araç hakkında birçok önemli bilgiye erişilebilmektedir. Örneğin aracın hasar kaydı, kaza durumu gibi birçok veriye erişerek araç hakkında çok detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz. Bu sayede araç satın alım işlemini güvenli bir şekilde yapabilirsiniz.

Tramer Kaydı Nedir?

Tramer sistemi, motorlu ya da motorsuz taşıtlara ait hasar sorgulama işlemleri için bilgilerin sunulduğu bir veri sistemidir. Araçların tramer kayıtları sayesinde kasko poliçesi, trafik poliçesi, araç hasar kaydı, kaza tespit tutanakları sonrasında belirlenen kusur oranı gibi pek çok bilgiye erişebilmek mümkündür.

Tramer Sorgulama Nasıl Yapılır?

Araç tramer sorgulama işlemi için birden fazla metod bulunmaktadır.

  1. SMS ile Tramer Kaydı Sorgulama: Araç plaka bilgisi ile SMS yoluyla Tramer sorgulaması yapmak oldukça kolaydır. Plakayı boşluksuz olarak 5664’e SMS atmanız halinde, Tramer sorgulama işlemini saniyeler içerisinde tamamlamanız mümkündür.
  2. Sigortam360 ile Online Tramer Kaydı Sorgulama: Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi tarafından sunulan Sigortam360 web sitesi ya da mobil uygulaması sayesinde online olarak kolayca Tramer kaydı sorgulama işlemi tamamlanabilmektedir. Uygulamanın web sitesine giriş yaptıktan sonra ana sayfadaki "Sorgular" sekmesine tıklamanız gerekiyor. Daha sonra "Hasar Sorgula" bağlantısını seçin. Ardından, plaka veya şasi numarası bilgilerini girerek hasar tarihi, nedeni ve tutarıyla ilgili bilgilere ulaşabilirsiniz. SBM üzerinden Tramer sorgusu yapmak için sisteme üye olmanız ve hizmet bedeli ödemeniz gerektiğini belirtmekte fayda var. Ayrıca, Sigortam360 uygulaması ile hasar kaydının yanı sıra kaskosuz dönem, değişen parça ve plaka değişimi gibi detayları da öğrenebilirsiniz.
  3. E-Devlet ile Tramer Kaydı Sorgulama: Online olarak Tramer sorgulama işlemi yapmanın bir başka yolu ise e-Devlet üzerinden ücretsiz olarak gerçekleştirilen sorgulama türüdür. e-Devlet sistemi üzerinden ana sayfada "E-Hizmetler" butonuna tıklayarak Sosyal Güvenlik ve Sigorta bölümüne girmelisiniz. Karşınıza çıkan ekranda, Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi kurumunun sunduğu online hizmetler arasından "Trafik Poliçe ve Hasar Bilgileri Sorgulama" bağlantısına tıkladıktan sonra plaka numarasını girerek Tramer kaydını sorgulayabilirsiniz.

Hasar Kaydı Nedir?

Hasar kaydı bir aracın çeşitli sebepler sonucu oluşan tüm hasar bilgilerinin kayıtlı olduğu belgeye verilen isimdir. Araçların geçirmiş olduğu kazalar sonucu oluşan ağır hasar kaydı dahil tüm hasarlar kayıt altına alınmakta ve kullanıcının bilgisine sunulmaktadır. İkinci el araç alıcıları için oldukça önemli bir satın alım kriteri olarak hasar kaydı, araç satın alımında güvenli ve daha bilinçli bir alışveriş imkanı sunmaktadır. Tramer sistemleri üzerinden araçların hasar kayıtlarını sorgulamak mümkündür.

Tramer Kaydı ile Hasar Kaydı Arasındaki Fark Nedir?

Tramer kaydı ve hasar kaydı arasındaki fark çoğu araç sahibi veya potansiyel araç alıcıları tarafından karıştırılabilmektedir. Hasar kaydı ve Tramer kaydı arasında temel küçük farklar bulunmaktadır.

Hasar kaydı üzerinden yalnızca aracın geçirmiş olduğu kazalar sonucu oluşmuş olan tüm hasarlar görüntülenebilirken, Tramer kaydı üzerinden araç hakkında kusur oranı, sigorta işlem bilgisi gibi daha geniş kapsamda belgelere ulaşılabilmektedir. Aynı zamanda tramer kaydı, hasar kaydının kapsayıcısı şeklindedir. Bu sayede Tramer kaydı içerisinde aracın hasar kaydına da kolaylıkla ulaşılabilmektedir.

Tramer Sorgulama ile Erişim Sağlanan Bilgiler Nelerdir?

Tramer sorgulama işlemi sayesinde araç hakkında kapsamlı birçok bilgiye erişim sağlanabilmektedir. Tramer sistemi üzerinden yapılan araç trafik sigortası sorgulama işlemi sayesinde araç trafik poliçesi, araç hasar kaydı, araçta parça değişimi durumu, araca dair detaylı bilgiler, kaza tutanakları ve mağdur bilgileri gibi pek çok bilgiye ulaşılmaktadır.

Tramer sorgulama işlemi esnasında ise, aracın marka model bilgileri, aracın kasko bilgileri, trafiğe çıkış tarihi, plaka değişimi bilgileri, aracın son sahibi, araç türünde yapılan değişiklikler listesi, aracın tescilli olduğu iller gibi pek çok başka bilgiye erişim sağlanabilir.

Tramer sorgulama, araç alımı sürecinde oldukça öneme sahip bir adımdır. Bu sistem, aracın trafik sigorta geçmişi, hasar kayıtları, kaza tespit tutanakları, kusur oranı gibi detaylı bilgileri sağlayarak alıcıların daha bilinçli bir tercih yapmasını sağlar. Tramer sorgulama işlemi, SMS yoluyla, Sigortam360 üzerinden ya da e-Devlet aracılığıyla kolaylıkla gerçekleştirilebilir. Araç alıcıları, Tramer sorgulama ile aracın geçmişini detaylı bir şekilde inceleyerek güvenli bir satın alım yapabilirler.

×
×
×